Događanja

Ervin Jahić i Ivan Herceg na pjesničkom festivalu u Poljskoj

1.10.2015.

 

U okviru razmjene pisaca sa Poljskom koju organizira Hrvatsko društvo pisaca i časopis Poezija u suradnji s gdanjskim književnim časopisom Topos, na 8. festivalu poezije „K. I. Gałczyński w Sopocie”, od 1. do 3.10.2015. u Gdanjsku će nastupiti pjesnici i urednici časopisa Poezija Ervin Jahić i Ivan Herceg. Književni nastup moderirat će poljski pjesnik i prevoditelj Gregorz Latuszynski. Jedan od organizatora festivala je urednik u casopisu Topos s kojim Poezija suradjuje, Artur Nowaczewski.

 

Cjelovit program festivala nalazi se na stranici:
 

http://www.topos.com.pl/topos/index.php/399-k-i-galczynski-w-sopocie-8-festiwal-poezji-1-3-10-2015

Objavljeno: 01.10.2015.Opširnije

3. Gornjogradski književni festival

30.09.2015.

Poštovani,

S radošću vas pozivamo na

3. Gornjogradski književni festival

koji će započeti svečanim otvaranjem

2. listopada 2015. u 18 sati

u sjedištu Hrvatskog društva pisaca

na Gornjem gradu, Basaričekova 24, Zagreb.

 

 Festival se održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba

i okuplja autore iz Hrvatske i regije koji će tri dana nastupati

u gornjogradskim javnim prostorima privodeći ih književnosti, poeziji i kulturi.

Ujedno je i prigoda da se stekne uvid u aktualnu književnu produkciju,

a radovi sudionika štampani su u Zborniku festivala. Kao posebna gornjogradska

tema predstaviti će se jedinstveni ''Rječnik purgerskih riječi i izraza''.

Festival otvaraju Marijan Grakalić, Andrea Pisac, potpredsjednica HDP-a

i predsjednik gradske skupštine Darinko Kosor.

Od ove godine Hrvatsko društvo pisaca partner je festivala.

 

Dobrodošli!

 

PROGRAM FESTIVALA na stranici Opširnije.

 

Objavljeno: 30.09.2015.Opširnije

NOVO: Književna republika 4-6/2015.

25.09.2015.

 

Iz tiska je izašla Književna republika 4-6/2015.
Teme broja: Stota obljetnica Matoševe smrti; Jacques Rancière.
Glavni i odgovorni urednik: Velimir Visković
Uređuju: Tonko Maroević, Žarko Paić, Velimir Visković
Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca

Objavljeno: 25.09.2015.Opširnije

Dražen Katunarić dobio pjesničku nagradu u Rumunjskoj

23.09.2015.

 

Na 9. pjesničkom festivalu u Brăili u Rumunjskoj  održanom 18. i 19. rujna 2015. i posvećenom hrvatskoj poeziji, pjesničku nagradu Balcanica za svoju poeziju dobio je Dražen Katunarić.
U okviru festivala objavljena je i predstavljena knjiga “Balcanica 9. Poeţi români şi croati", održana su čitanja, rasprave na temu suvremene rumunjske i hrvatske književnosti i dodijeljene su nagrade. Festival su organizirali županija Brăila, Županijska knjižnica "Panait Istrati" i Jugoistočni ogranak Rumunjskog društva pisaca.
 
Draženu Katunariću u Rumunjskoj je već objavljena knjiga "Ecclesia invisibilis" (Izabrane pjesme, Orient-Occident, Bukurešt 2001.) u prijevodu Dumitrua M. Iona. Za ovaj festival pjesme su mu na rumunjski preveli Adrian Oproiu i Ana Brnardić Oproiu.

Objavljeno: 23.09.2015.Opširnije

Čazmanski pARTy: Edo Popović

23.09.2015.

 

U petak, 25. rujna 2015. u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar na književnoj tribini Čazmanski pARTy gostovat će jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih pisaca i urednika Edo Popović. Predstavit će svoj najnoviji roman Mjesečev meridijan, a osim o književnosti bit će riječi o Velebitu, hodanju, odnosu čovjeka i prirode, odnosu čovjeka prema čovjeku, sve popraćeno projekcijom fascinantnih Edinih fotografija sa svih meridijana.

 

Organizatori: Gradska knjižnica Slavko Kolar (Čazma) i Hrvatsko društvo pisaca (Zagreb)
 

Moderator tribine: Slađan Lipovec

Objavljeno: 23.09.2015.Opširnije

Darija Žilić i Damir Šodan gostuju na književnom festivalu u Chicagu

17.09.2015.

 

Darija Žilić i Damir Šodan sudjeluju na Packingtown Review Festivalu koji se održava u rujnu 2015. u Chicagu, država Illinois, SAD. Riječ je o književnom festivalu koji je posvećen temi suvremene europske poezije i proze. Pisci se predstavljaju čitanjem svoje poezije i proze na Sveučilištu, ali i u knjižarama, te na radionicama kreativnog pisanja. U razgovoru s publikom bit će riječi o položaju i o ulozi književnosti u Europi i u SAD-u. Hrvatski predstavnici predstavit će i suvremenu hrvatsku poeziju, te časopis Poezija. Hrvatska poezija bit će predstavljena u časopisu Packingtown Review.   

Objavljeno: 17.09.2015.Opširnije

NOVO: kolaborativni fantastični roman "Flumen obscura"

16.09.2015.


Skupina riječkih autora pod nadimkom Fluminati objavila je kolaborativni fantastični roman “Flumen Obscura”. Roman je u svojoj suštini postmodernistička fantastična generacijska saga o članovima riječke plemićke obitelji koje prati nadnaravno prokletstvo povezano uz njihovo obiteljsko naslijeđe - cameru obscuru. Kroz perspektive više likova prati se ne samo povijest obitelji već i šira povijest što ovih prostora, što samog grada Rijeke: od austro-ugarske vladavine početkom dvadesetog stoljeća, preko okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata i formiranja Jugoslavije sve do danas a u kasnijim se dijelovima romana autori bave i ekstrapolacijom, predviđajući mogući prirodni, društveni i politički razvoj u bližoj budućnosti. Roman obiluje životnim likovima punim mana za koje bi se, iako nisu bazirani na stvarnim osobama moglo reći da su svejedno kao iščupani ravno iz stranica povijesnih knjiga a situacije u kojima se likovi nalaze proizlaze iz očito nadnaravnih uzroka koliko i iz složene i teške svakodnevnice desetljeća u kojima žive. Flumen Obscura jasno prihvaća svoje žanrovske odrednice i ne skriva ih ali također nimalo ne zazire od izbjegavanja idealizacije bilo kojeg povjesnog razdoblja ili ikojeg od svojih protagonista. Kao takav, “Flumen Obscura” svakom čitatelju nudi zanimljivu i napetu radnju s pregršt životnih likova, nadnaravnih elementa izravno inspiriranih lokalnim folklorom, akcije, strasti, strave i suza.


Fluminati su: Tamara Crnko, Goran Gluščić, Irena Hartmann, Zoran Krušvar, Antonija Mežnarić, Igor Rendić i Dajana Šalinović

Urednica knjige: Milena Benini

Ilustracija na naslovnici: Korina Hunjak

Izdavač: Hrvatsko druptvo pisaca

ISBN: 978-953-7342-78-4 tiskano izdanje
ISBN: 978-953-7342-79-1 elektronsko izdanje

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Grada Rijeke

Mjesto i datum objavljivanja: Rijeka, srpanj 2015.

Objavljeno: 16.09.2015.Opširnije