Događanja

9. Festivala tolerancije - Edo Popović

U sklopu ovogodišnjeg 9. Festivala tolerancije- JFF Zagreb, 18.04. u subotu 16.00 sati u ( Kinu Tuškanac)  prikazuje se sjajan dokumentarni film " Sol Zemlje"  redatelja Wim Wenersa i Juliana Ribera Saldaga, te se u sklopu projekcije u 18 :00 sati, nadovezuje diskusija naziva "Čovjek današnjice : obnavljač ili zvijer", koja se referira na poruku dokumentarca.

Objavljeno: 17.04.2015.Opširnije

43. Međunarodni susreti pisaca: Dražen Katunarić

Dražen Katunarić pozvan je od 16. do 18. travnja u Montréal na 43. Međunarodne susrete 
pisaca koju organizira Akademija književnosti Québeca. Tema ovogodišnjeg susreta na 
kojemu još sudjeluju Hubert Haddad, Hyam Yared, Alvaro Uribe, Paul de Brancion, Michael 
Gluck i drugi je "Događaj kao (pre)tekst". U četvrtak, 23.4. održat će književnu večer u 
Long Island Poetry Archival&Arts Centeru (New York). 

Objavljeno: 14.04.2015.Opširnije

DINKO TELEĆAN GOSTUJE U BOOKVICI

 

Gost ovotjedne Bookvice, koja se održava u četvrtak, 16. travnja 2015., s početkom u 20.30 
sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), je višestruko nagrađivani pjesnik, 
esejist, putopisac, romanopisac i prevoditelj DINKO TELEĆAN.

Gost će predstaviti svoj roman prvijenac „Dezerter“ (Algoritam, 2013.), pročitati izbor iz 
svoje poezije te najaviti putopisnu knjigu koja uskoro izlazi iz tiska. S voditeljicom Bookvice 
Patricijom Vodopijom popričat će i o svom prevoditeljskom radu, o putovanjima na Istok, o 
smislu pisanja književnosti, o bijegu i traženju, duhovnom i materijalnom, transcendentalnom 
i stvarnosnom te drugim zanimljivim temama.

Objavljeno: 14.04.2015.Opširnije

Englesko izdanje romana "Adio kauboju" ("Farewell, Cowboy") Olje Savičević

08.04.2015.


The Irish Times objavio je 4. travnja 2015. izvrsnu kritiku Eileen Batersby za englesko izdanje romana „Adio, kauboju“ ("Farewell, Cowboy") Olje Savičević, koje će biti predstavljeno u okviru ovogodišnjeg Londonskog sajma knjiga (14.-16. travnja).
Englesko izdanje romana objavila je izdavačka kuća Istros Books iz Londona, a prevela ga je ugledna prevoditeljica Celia Hawkesworth.

Iz kritike: (…) Hrvatska autorica Olja Savičević u Dadi je stvorila privlačnu svjedokinju koja je ujedno i jedna od preživjelih likova u romanu, ne klasičnu junakinju, ali dopadljiv i simpatičnu heroinu. (…) 
Proza Olje Savičević Ivančević, uvijek ležerna i opisna, koja teče konverzacijskom lakoćom, postaje iznimno lijepa u trenutcima visoke drame. Ugledna prevoditeljica Celia Hawkesworth nastavlja talentirano prevoditi balkansku literaturu i prenosi raspoloženje trenutka u Adio, kauboju…

Cjelovit tekst možete pročitati na sljedećem linku: http://www.irishtimes.com/culture/books/farewell-cowboy-by-olja-savi%C4%8Devi%C4%87-a-beautiful-subversively-appealing-novel-1.2161300

Objavljeno: 08.04.2015.Opširnije

Londonski sajam knjiga 2015 - nastup hrvatskih pisaca

08.04.2015.

Već treću godinu zaredom Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i izdavačka kuća iz Londona Istros Books organiziraju predstavljanje hrvatske književnosti i nastup hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga i na programima izvan Sajma, a program podupiru Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Londonu i Britansko-hrvatsko društvo.

Na Londonskom sajmu knjiga koji se održava se od 14. do 16. travnja 2015. u okviru programa predstavljanja hrvatske književnosti u Velikoj Britaniji bit će predstavljeno englesko izdanja romana Adio kauboju Olje Savičević (Farewell, Cowboy, Istros Books, London 2015), uz sudjelovanje autorice i njezine prevoditeljice na engleski Celije Hawkesworth te redatelja Ivice Buljana i glumaca Nataše Janjić i Marka Cindrića, kao i predstavljanje suvremene hrvatske poezije (englesko izdanje časopisa Poezija When The World Was Ten Years Old - Croatian Poetry 1989-2013) uz pjesnička čitanja. Na Sajmu će biti predstavljena i brošura Writing Croatia s popisom djela hrvatskih autora prevedenih na engleski i knjiga na engleskom o Hrvatskoj, a koju je pripremilo Britansko-hrvatsko društvo.
Na sajmu će biti predstavljen i američki književni festival The Bay Area Book Festival, u čijem će prvom ovogodišnjem izdanju sudjelovati i hrvatski pisci. O festivalu će govoriti pisac i izdavač Ivan Sršen.

Londonski sajam knjiga kao jedan od najvažnijih europskih i svjetskih književnih sajmova i mjesto susreta izdavača, pisaca i književnih agenata, izvrsna je platforma za promociju dugogodišnjeg programa potpora Ministarstva kulture književnim prijevodima hrvatskih pisaca na strane jezike za koji je natječaj otvoren tijekom cijele godine kao i za razvoj programa Europske unije Kreativna Europa koji je na nacionalnoj razini u nadležnosti Ministarstva kulture.

U programu sudjeluju: Olja Savičević, Ivica Buljan, Nataša Janjić, Marko Cindrić, Damir Šodan, Ana Brnardić, Ivan Sršen, Steven Fowler, Stephen Watts i James Byrne.

Objavljeno: 08.04.2015.Opširnije

NOVO: Časopis Poezija 3-4/2014.

18.03.2015.

 

Iz tiska je izašao novi dvobroj časopisa Poezija (3-4/2014).
 
Glavni i odgovorni urednik: Ervin Jahić
Izvršni urednik: Ivan Herceg
Uređuju: Tomica Bajsić (urednik prijevodne poezije), Ivan Herceg, Ervin Jahić, Tonko Maroević, Damir Šodan
 
Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca.

 

Na stranici "Opširnije" nalazi se Sadržaj.

Objavljeno: 23.03.2015.Opširnije

PDF Književne republike 10-12/2014.

Novi trobroj Književne republike (10-12/2014) uskoro izlazi iz tiska, a dotad ga možete citati u PDF-u na našoj web-stranici.

Kliknite na "Opširnije".

Objavljeno: 17.03.2015.Opširnije