Događanja

Pisci na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama

30.06.2015.

 

Pisci na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama
koprodukcija Hrvatskog društva pisaca i Dubrovačkih ljetnih igara


Hrvatsko društvo pisaca već treću godinu zaredom surađuje s Dubrovačkim ljetnim igrama organizirajući program "Pisci na Igrama" koji je osmislila i umjetnički vodi Mani Gotovac.
Ove godine u programu Pisci na Igrama gostuje jedan od najuglednijih francuskih pisaca i esejista Pascal Bruckner s kojim će o njegovim knjigama i književnom i političkom angažmanu razgovarati Dražen Katunarić. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, roman "Ledeni mjesec" (Ceres, 1993, prijevod Višnje Machiedo) scenski je prilagodila Vlatka Vorkapić, a u izvedbi sudjeluju Sara Stanić, Robert Plemić, Marija Šegvić i Jure Radnić. Nakon uspješne premijere na prošlogodišnjim Igrama, igrat će se reprize predstave "Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Ocean more A. Barrica" (izbor iz romana, preradba, scenska prilagodba, scenografija i izbor glazbe: Mani Gotovac). U okviru programa bit će izvedena predstava "Kronos" prema istoimenoj pjesničkoj zbirci Dražena Katunarića (izd. Litteris, 2011), u kojoj sudjeluju pjesnik Dražen Katunarić i glumica Marija Šegvić, režiju potpisuje Paolo Tišljarić, a dramaturgiju Valentina Galijatović. U tvrđavi Lovrjenac nastupit će pjesnik, glazbenik i režiser Rade Šerbedžija i gitarist Miroslav Tadić.

Program Pisci na Igrama nalazi se na stranici Opširnije,a  cjelokupni program Dubrovačkih ljetnih igara na web-stranici: http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program

 


 

Objavljeno: 30.06.2015.Opširnije

Otvoren natječaj Ministarstva kulture za potporu književnog stvaralaštva

30.06.2015.


Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2016. godini. Rok za prijavu je 11. rujna 2015.

Detalje pročitajte na stranici Opširnije.

Objavljeno: 30.06.2015.Opširnije

Potpisan ugovor o darovanju autorskih prava na djela Jože Horvata Hrvatskom društvu pisaca

26.06.2015.

 

Velika nam je čast što smo dana 26. lipnja 2015. potpisali ugovor s gospođom Renatom Horvat o darovanju autorskih prava Hrvatskom društvu pisaca na djela pisca Jože Horvata, njezina pokojnog supruga, uglednog hrvatskog pisca i moreplovca, člana Hrvatskog društva pisaca od njegova osnutka.

Potpisan je ugovor o darovanju autorskih prava nakon smrti za sva objavljena i neobjavljena književna djela, rukopise i članke Jože Horvata, izuzev autorskih prava na književna djela "Besa" i "Svjedok prolaznosti".

Objavljeno: 26.06.2015.Opširnije

Natječaj za književnu nagradu roman@tportal.hr

Osmu godinu zaredom tportal.hr raspisuje natječaj za književnu nagradu roman@tportal.hr koja će biti dodijeljena autoru ili autorici najboljeg romana objavljenog u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2014. godine kod izdavača registriranih u Hrvatskoj.
 
O dobitniku nagrade vrijedne 50 tisuća kuna odlučuje žiri književnih profesionalaca koji čine lanjski dobitnik nagrade roman@tportal.hr Kristian Novak, koji predsjeda žirijem, te kritičari, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić. O pobjedniku će se odlučivati u tri kruga - polufinaliste, njih jedanaest, znat ćemo početkom rujna, uži krug kandidata - finalnih 5 naslova u rujnu 2015. godine i dobitnika Književne nagrade u listopadu 2015. godine.
 
Tportalova književna nagrada dodijeljena je dosad sedam puta. Svake godine na natječaj pristigne pedesetak romana. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka Črna mati zemla u izdanju Algoritma.
 
Nagrađeni su romani Budi Hamlet, pane Hamlete Tahira Mujičića (AGM, 2012), Adio kauboju Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), Tri Drage Glamuzine (Profil, 2008) i Anastazija Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom Sanjao sam slonove (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman Vrijeme laži (Fraktura, 2009), prvi dio trilogije Tabu.
 
Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. godine s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno, prvi je to književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman.
 
Pozivaju se izdavači i pisci da na ovogodišnji natječaj prijave romane izdane u kalendarskoj godini 2014.
 
Prijave su otvorene do 30. lipnja 2015. Pravila natječaja dostupna su u Pravilniku (link: http://m.tportal.hr/kultura/385763/Pravilnik-roman-tportal-2015.html

a prijava se vrši putem prijavnice koju možete pronaći na sljedećem linku:
https://tportalhr.typeform.com/to/mN3r2W

Objavljeno: 23.06.2015.Opširnije

Nagrade Vladimir Nazor našim uglednim članovima, Ivi Štivičiću i Josipu Mlakiću

18.06.2015.

U petak, 19. lipnja 2015. u 20 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu bit će uručene Nagrade Vladimir Nazor. Nagrade su dobili i naši ugledni članovi, Ivo Štivičić - Nagradu za životno djelo (filmska umjetnost) i Josip Mlakić (Godišnja nagrada, za roman "Svježe obojeno").

„Nagradu Vladimir Nazor“ dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Objavljeno: 18.06.2015.Opširnije

Boris Gregorić nastupa s američkim post-beat pjesnikom Chuckom Millerom

18.06.2015.

 


Član našeg Drustva, književnik Boris Gregorić imat će nastup u knjižari Haunted Bookshop, Iowa City, u petak 26. lipnja 2015. u 19 sati u društvu američkog post-beat pjesnika Chucka Millera kojega je Gregorić i prevodio na hrvatski jezik. Iowa City je označen kao UNICEF-ov (svjetski) grad književnosti: 
http://vwu.grad.uiowa.edu/blog/iowa-city-unesco-city-of-literature 

Iowa City je poznat kao središte uglednog Iowa Writers' Workshopa, kao svjetski poznatog International Writing Programa koji se već niz godina, svake jeseni, okuplja mnoštvo istaknutih pisaca iz cijeloga svijeta, a među hrvatskim gostima u proteklim desetljećima gosti su bili i članovi Društva Boris Gregorić, Olja Savičević-Ivančević, MIloš Đurđević i dr.  
http://iwp.uiowa.edu/programs 

Objavljeno: 18.06.2015.Opširnije

Makedonsko izdanje zbirke kratkih priča "Bez zbogom svemu tome" Snežane Bukal

18.06.2015.

 

U izdanju makedonskog Blesoka izašla je zbirka kratkih priča Snežane Bukal "Bez zbogom svemu tome" ("Bez zbogum na seto toa") u makedonskom prijevodu Kaine Bunovske Isakovske. Hrvatsko izdanje objavila je 2013. Meandar Media.

 

Objavljeno: 18.06.2015.Opširnije