Događanja

Novi program HDP-a: Knjige na kauču - gost Želimir Periš

21.10.2014.


U okviru ovogodišnjeg Festivala knjige i književnost PAZI, KNJIGA! održat će se književni program pod nazivom KNJIGE NA KAUČU koji organizira Hrvatsko društvo pisaca u suradnji s organizatorima festivala, Knjigom u centru.

U srijedu, 29.listopada u 20 sati, u Supercaffeu, Preobraženska 3, Zagreb, o knjizi Želimira Periša " Mučenice", u izdanju Algoritma,  s autorom će razgovarati Ana Đokić i Tomica Šćavina. 

Imaju li književne junakinje Periševih priča ikakve veze s realnošću, osjećaju li se današnje žene kao mučenice ili kao heroine (i koja je razlike između jednih i drugih), i gdje se nalazi onaj međuprostor u kojem se preklapaju književnost i stvarnost, bit će samo neke od tema o kojima će se razgovarati u ugodnom ambijentu Supercaffea.


Organizatori: Hrvatsko društvo pisaca & Knjiga u centru
Program KNJIGE NA KAUČU podupire: Gradski ured za kulturu Republike Hrvatske

Objavljeno: 21.10.2014.Opširnije

NOVO: Časopis Tvrđa (1-2/2014.)

20.10.2014.

Iz tiska je izašao novi broj časopisa TVRĐA (1-2/2014).
Glavni urednik: Žarko Paić
Uredništvo: Ljiljana Filipović, Srećko Horvat, Leonida Kovač, Iztok Osojnik, Žarko Paić, Zoran Roško, Goran Starčević.

Na stranici "Opširnije" nalazi se SADRŽAJ dvobroja.

Objavljeno: 20.10.2014.Opširnije

Naši članovi u finalu natječaja za Tportalovu nagradu za najbolji hrvatski roman

20.10.2014.

Žiri književne nagrade Tportala koji čine Jadranka Pintarić, Katarina Luketić i Miroslav Mićanović odabrao je romane 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, 'Povratak Filipa Latinovića' Borisa Perića, 'Stanje sumraka' Sibile Petlevski, 'Hakirana Kiti' Andree Pisac  i 'Umjetne suze' Milka Valenta u finale natječaja za najbolji hrvatski roman objavljen u 2013. godini. Konačna odluka o pobjedniku i dobitniku nagrade roman@tportal.hr vrijedne 50 tisuća kuna znat će se 29. listopada, kada će nagrada biti dodijeljena autoru na svečanosti u Dvorani Mueller kina Europa.

Ove je godine na natječaj Tportalove nagrade, koja se dodjeljuje već sedam godina, pristiglo čak 49 prijava. Lani je najboljim proglašen debitantski roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ Tahira Mujičića (AGM 2012.) a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam 2010.), ‘Tri’ Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i 'Anastazija' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.). Pretprošle godine nagradu je dobio Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak 2011.), a među nagrađenima je i ovogodišnja konkurentica Sibila Petlevski. Nagrađena je za 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009), prvi dio trilogije ‘Tabu’, iz koje je drugi roman ‘Bilo nam je tako lijepo’ bio u finalu natječaja prije dvije godine.

Objavljeno: 20.10.2014.Opširnije

Devetero naših članova dobitnici stimulacija za najbolja književna djela

20.10.2014.


U svrhu poticanja hrvatskoga književnog stvaralaštva Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2013. godini na koji je pristiglo ukupno 145 prijava.  Prijavljene su 82 knjige proze, 31 knjiga poezije   te 32 knjige za djecu i mlade.

Povjerenstvo za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva za 2013. godinu koje dodjeljuje Ministarstvo kulture RH od 145 ukupno pristiglih prijava odabralo je 18 djela. Među dobitnicima su naši članovi: Drago Hedl, Maša kolanović, Kristian Novak, Jurica Pavičić, Marko Pogačar, Zoran Pongrašić, Kristina Posilović, Karmela Špoljarić i Milko Valent. Čestitamo dobitnicima!

Objavljeno: 20.10.2014.Opširnije

Karmela Špoljarić dobitnica nagrade Slavić za književni prvijenac

17.10.2014.

U sklopu Knjige Mediterana u Splitu su 27.09.2014. dodijeljene nagrade Društva hrvatskih književnika "Slavić", "Davidias" i "Judita". "Slavića" je dobila naša članica Karmela Špoljarić i to za prvijenac, roman “Nije ovo Twin Peaks”. 

Objavljeno: 17.10.2014.Opširnije

Poziv glasačima - Nagrada Kiklop

15.10.2014.


Sa(n)jam knjige u Istri, utemeljitelj knjižne nagrade Kiklop i Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop pozivaju Vas da budete dijelom najvećeg stručnog glasačkog tijela u Hrvatskoj koje odlučuje o dobitnicima nagrade Kiklop. Već desetu godinu zaredom ova nagrada valorizira nakladničku struku  u njenom najširem spektru te stručnim kriterijima vrednuje svekoliki rad na knjizi. Nagrada Kiklop dodjeljuje se u 12 kategorija za koje glasuje stručno biračko tijelo: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička i znanstveno-popularna knjiga godine, znanstvena knjiga godine, knjiga godine za djecu i mladež, oblikovanje knjige godine, prijevod godine, nakladnik godine i nagrada za životno djelo. 

Saznajte više na stranici Opširnije.

Objavljeno: 15.10.2014.Opširnije

Splitski ogranak HDP-a: Bookara Show - gošća Snežana Radojičić

15.10.2014.

Snežana Radojičić, književnica koja je na biciklu proputovala put od Balkana do Pekinga te nedavno objavila roman Zakotrljaj me oko sveta, u četvrtak, 16. listopada, u 20 sati dolazi na književnu večer Bookara Show u Zoni (Jerina 1, SPLIT).

Vozila je sporednim putevima, živjela u zabačenim selima, upoznavala različite ljude i običaje. Na putovanje se zaputila 2011. godine te je vozila po Karpatima, prešla preko Kavkaza, pedalirala uz Volgu kroz rusku stepu, popela se na vrhove kazaškog Alataja, vozila Putem svile kroz Kinu, stajala na Nebeskom mostu najviše zgrade na svijetu u Šangaju, vozila nepalskim Himalajima i prešla Thorung-la pass visok 5416 m, pa sama vozila kroz pustinju Gobi te sibirskim stepama, tajgama i šumama, vozeći oko Bajkalskog jezera i na otoku Olhon. Svoje doživljaje bilježila je i na www.snezanaradojicic.com.

U razgovoru s Marijom Glavašem, domaćinom književnih večeri Bookara Show, pričat će o motivima svog putovanja oko svijeta, trenucima samoće, uspomenama koje će posebno pamtiti, izazovima skromnog budžeta, dogodovštinama s nasilnim kineskim farmerom i drugim zanimljivostima s 31 tisuću kilometara dugog puta.

Objavljeno: 15.10.2014.Opširnije