Književna večer sa srpskim piscima

02.11.2016.

Hrvatsko društvo pisaca i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pozivaju vas na KNJIŽEVNU VEČER SA SRPSKIM PISCIMA

U utorak, 8. studenog 2016. u 19:30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, u okviru programa razmjene pisaca između Hrvatskog društva pisaca i Srpskog književnog društva.

Nastupaju:

DRAGOSLAVA BARZUT
BERISLAV BLAGOJEVIĆ
ENES HALILOVIĆ

S autorima razgovara
MIROSLAV KIRIN

Dobrodošli!

O gostima:

Berislav Blagojević
Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Iza sebe ima pet tiskanih i jednu audio knjigu. Poeziju i prozu objavljivao je u mnogobrojnim časopisima („Koraci“, „Književni magazin“, „Letopis Matice srpske“, „Putevi“, „Beogradski književni časopis“, „Sent“, „Riječ“, „Blesok“...), a njegovi radovi su uvršteni u veći broj zbornika (“Lapis Histriae“ Umag, „Sea of Words“ Barselona, „Skariggi“ Malta, „Art Attack“ Zagreb, „Četvrtasto mesto“ Beograd...). Dobitnik je nekoliko nagrada, od kojih su najvažnije stipendija Fonda Borislav Pekić (2012), prva nagrada za kratku priču književnog konkursa „Susjedi“ u organizaciji Gete instituta i Francuskog instituta u BiH (2010) i prva nagrada za najbolju kratku priču u regiji u 2011. godini na konkursu časopisa „Avlija“ iz Crne Gore. Njegov prvi roman „Tiši od vode“ ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2013. Sudjelovao je na književnim festivalima „Bibliobus“ (2012) i „Kikinda Short“ (2013). Sudjelovao u radu Međunarodne književne kolonije Tršić 2014 u organizaciji Srpskog književnog društva. Besjedom je svečano otvorio XVIII Međunarodni sajam knjiga u Banjaluci 2013. godine. U 2015. objavio je zbriku pjesama „Mi u magli“ i roman „Revolucionar“. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavljen je njegov novi roman Bumerang. Radovi su mu prevođeni na engleski, poljski, španjolski, malteški, njemački i makedonski jezik. Živi u Banjaluci.

Enes Halilović
Enes Halilović, pripovjedač, pesnik, dramski pisac i novinar, rođen je 1977. godine u Novom Pazaru. Objavio je četiri zbirke poezije, dvije zbirke pripovijedaka, roman i dvije knjige drama. Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, kao i književnih nagrada "Branko Miljković" i "Đura Jakšić". Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom i makedonskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, njemački, španjolski, francuski, arapski, poljski, rumunjski, ukrajinski, mađarski, slovenski, letonski, albanski, makedonski, turski, grčki, bugarski i katalonski jezik. Zastupljen je u brojnim pjesničkim i proznim antologijama u zemlji i inozemstvu.

Dragoslava Barzut
Dragoslava Barzut je rođena 1984. godine u Crvenki (Vojvodina). Komparativnu književnost završila u Novom Sadu gdje je djelovala u okviru Centra za novu književnost Neolit (Neolit je priredio zbornik mlade novosadske poezije 2009. Nešto je u igri). Moderirala je tribine o književnosti u Kulturnom centru Novi Sad. Dobitnica je druge nagrade Ulaznice za esej „Recepcija Rastka Petrovića u zbirci Otkrovenje u 20. veku“ (2009) i prve nagrade na konkursu Odakle zovem, Podgorica za najbolju kratku priču u regionu (2011). Priča je objavljena u knjizi Izvan koridora 2011 (VBZ). Iste godine njen rukopis Zlatni metak kratke priče osvaja nagradu Đura Đukanov. Dragoslavine priče objavljene su i u pregledu najmlađe generacije pripovjedača u knjizi Pucanja (Priredio Vladimir Vikomanović, Službeni glasnik, 2012). U studenom 2012. izlazi zbornik Pristojan život - lezbejske kratke priče sa prostora Ex Yu koji je Dragoslava priredila, a koji obuhvaća 42 priče i 21 autora. Živi u Beogradu.

Povratak na prethodnu stranicu