Rosie Kugli dobitnica ovogodišnje Nagrade "Grigor Vitez"

24.3.2016.

Naša članica, spisateljica Rosie Kugli, dobitnica je ovogodišnje Nagrade „Grigor Vitez” književnicima/ama i likovnim umjetnicima/ama za tekst i ilustracije u knjigama za djecu za književnu produkciju u 2015. godini, i to za književni tekst za mladež u knjizi „NISAM TI REKLA...” (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb 2015.; urednice: S. Šesto i S. Babić-Višnjić). U 2015. godini u konkurenciji je bilo ukupno 79 knjiga iz produkcije 26 nakladnika.  Osim Rosie Kugli, nagrađeni su i Sanja Babić-Višnjić, Ivana Guljašević, Dražen Jerabek, a posebno priznanje Nagrade “Grigor Vitez” dodjeljuje se Ranki Javor, knjižničarskoj savjetnici - za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i u svijetu.

Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade. Nagrada se sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora u preko 120 knjiga za djecu i mlade. Osim Nagrade, dodjeljuju se i posebna priznanja, kao što je „Zlatna ptica“ za višestruke dobitnike Nagrade „Grigor Vitez“ te Pohvale urednicima, nakladnicima i autorima. Najstarijom  Nagradom za dječju književnost u Hrvatskoj potiče se kvalitetna knjiga za djecu te autori i izdavači koji stvaraju i objavljuju knjige za djecu i mlade, obogaćujući nacionalnu književnu i likovnu umjetnost.

Povratak na prethodnu stranicu