Događanja

Prva ovogodišnja Disku(r)sija

5.2.2016.

POZIVNICA:

Prva ovogodišnja Disku(r)sija, ovog puta u legendarnoj splitskoj kavani Bellevue, dovodi nam makedonsku autoricu Rumenu Bužarovsku i bosanskohercegovačkog pjesnika Ramiza Huremagića. Vrijeme održavanja Disku(r)sije je petak, 05.02. u 19:30 sati.

Rumena dolazi iz grada zatrpanog neukusom i kičem, iz zemlje pod ideološkom hipnozom, dolazi iz kraja kojeg još uvijek, možda ipak krivo, doživljavamo kao oazu u kojoj "vječno sunce sja". Jedni susjedi im ne daju mira, drugi ne priznaju jezik, treći ne dozvoljavaju ime, ali dok cipela cupka sedam osmina, za nas je najvažnije ono: “... još su nam neke reči jednake, još se u istoj strofi čaše lome, milo mome“.
Rumena je naš grad pohodila u više navrata, a Splićani su je zapamtili po atraktivnom nastupu na Pričiginu. Njena fikcionalna priča, prilagođena šaljivoj festivalskoj temi vlastitog gej razotkrivanja, majstorski pomiješana s aktualnim aferama prisluškivanja u Makedoniji, istog je dana zapalila virtualne rasprave u cijeloj regiji i učinilo Bužarovsku traženom gosćom na svakom ozbiljnijem književnom okupljanju. 

Ramiz Huremagić stiže iz drukčije razorenog grada, s još uvijek živim sjećanjima koje pretače u stihove, priče i scenarije za filmove.

Objavljeno: 05.02.2016.Opširnije

Večer stripa u BOOKVICI: gost Alem Ćurin

03.02.2016.

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica,  koje je na programu u četvrtak, 4. veljače 2016., s početkom u 20.30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), održat će se premijerno splitsko predstavljanje prvoga strip-romana kultnog splitskog ilustratora i pisca ALEMA ĆURINA. Roman je naslovljen „List vode, Atlantida“ (2x2, 2015.) i predstavlja dirljivu Ćurinovu posvetu svjetskom velikanu stripa Hugu Prattu.

Uz samoga autora, razjašnjavanju misterija povezanih uz „List vode“ pomoći će predstavljači: VLADIMIR ŠAGADIN, urednik i vlasnik nakladničke kuće „2x2“ koja je objavila strip, te poklonici Ćurinova lika i djela PREDRAG LUCIĆ i BORIS DEŽULOVIĆ. Ujedno će se pokušati pronaći odgovori na pitanja zašto je autoru trebalo više od 30 godina da objavi prvi album, zašto kaže da nikad ne odustaje, zašto voli klasične stripove iako je njegov vlastiti izraz ekspresivan i nekonvencionalan, je li mu strip – za razliku od angažiranih ilustracija – bijeg od stvarnosti, je li u današnjem vremenu moguć opstanak strip umjetnosti.... Voditeljica Bookvice je Patricija Vodopija.

Razgovor će biti popraćen projekcijom kadrova iz stripa, a najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će „List vode, Atlantida“ na dar.

 

Književni program Bookvica podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Objavljeno: 03.02.2016.Opširnije

POZIVNICA: Književna večer s PASCALOM BRUCKNEROM

3.2.2016.

KNJIŽNICA I ČITAONICA BOGDANA OGRIZOVIĆA
FRANCUSKI  INSTITUT
HRVATSKO DRUŠTVO PISACA
POVODOM 20. GODIŠNJICE IZLAŽENJA EUROPSKOG GLASNIKA
 
imaju čast pozvati Vas na
susret s glasovitim francuskim piscem i intelektualcem
 
Pascalom Brucknerom 

U nedjelju, 7. veljače 2016. u 18 h
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića,
Preradovićeva 5, Zagreb, u 18 h.
 
Predstavljanje autora i njegova djela te razgovor s njime i publikom vodit će
Mani Gotovac, Žarko Paić i Dražen Katunarić
prijevod Ingrid Šafranek

Više o Pascalu Bruckneru pročitajte u tekstu "opširnije".

Veselimo se Vašem dolasku!

Objavljeno: 03.02.2016.Opširnije

Predstavljanje Europskog glasnika

3.2.2016.

Obilježavajući dvadeset godina izlaženja časopisa Europski glasnik, njegov izdavač Hrvatsko društvo pisaca uz potporu Francuskog instituta sa zadovoljstvom vas pozivaju na svečano predstavljanje jubilarnog broja u muzeju Mimara (2. kat, Rooseveltov trg 5) u subotu, 6. veljače 2016. u 19 sati.

Uvodni ekspoze održat će počasni gost i suradnik 
Pascal Bruckner: Europa, islam i islamizam (prijevod Ingrid Šafranek)
Sudjeluju: Boris Havel: Dossier Orijentalizam te urednci Žarko Paić (zamjenik gl. urednika) i Dražen Katunarić (gl. urednik)
Organizatori: Hrvatsko društvo pisaca i Institut Francais

Radujemo se Vašem dolasku!

Objavljeno: 03.02.2016.Opširnije

11. Besplatna razmjena knjiga i časopisa u HDP-u, subota, 30.01.2016.

1.2.2016.

Izvještaj

11. Besplatna razmjena knjiga i časopisa u HDP-u, subota, 30.01.2016.
 
Po jedanaesti put, zadnje subote u siječnju, kao i svake godine, održana je 11. Besplatna razmjena knjiga i časopisa na svim jezicima. Medijski dobro popraćena (internet, radioi tv, novine), izazvala je veliki interes građana, pa ih je i ove godine nekoliko stotina došlo i donijelo oko sedam tisuća knjiga za razmjenu,
Svrha je ovog najposjećenijeg programa HDP-a popularizacija čitanja te razvijanje navike posjećivanja prostora HDP-a u kojem se održavaju razni programi tijekom godine.

Sonja Manojlović, voditeljica programa

Objavljeno: 01.02.2016.Opširnije

Predstavljanje knjige Zvjezdane Jembrih "Sve jedno"

1.2.2016.

POZIVNICA
 
 
 
Hrvatsko društvo pisaca sa zadovoljstvom Vas poziva
na predstavljanje knjige:
 
ZVJEZDANA JEMBRIH
"Sve jedno"
(HDP, Biblioteka Poezije, Zagreb, 2014)
 
 
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića,
Preradovićeva 5, Zagreb,
5. veljače 2016. (petak) u 20 sati
 
 
O knjizi će govoriti autorica, urednik Ivan Herceg
te kritičari Sanja Lovrenčić i Davor Šalat.
 
 
 
Radujemo se Vašem dolasku!

Objavljeno: 01.02.2016.Opširnije

Bookvica: gošća BRANKA GABRIELA VALENTIĆ

26.01.2016.

 

U ovotjednoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 28. siječnja 2016., s početkom u 20.30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), publici će svoj roman prvijenac „Dvanaesta kuća“ (Hena com, 2015.) predstaviti splitsko-zagrebačka novinarka i spisateljica BRANKA GABRIELA VALENTIĆ.
„Dvanaesta kuća“ roman je složene, postmodernističke strukture koji se lako čita, ispisan je lijepim jezikom i protkan humorom. On suptilno balansira na granici između literarnog i stvarnog, poigravajući se konceptom da je u stvarnosti moguće živjeti književnost i obrnuto – da je život sam po sebi jedini pravi predložak za literaturu. U njemu se prepleću četiri životne priče, stvarne koliko i izmišljene, frcaju emocije, događaju neočekivani obrati i dijele lekcije.
Autorica će predstaviti roman, pročitati ulomke iz njega i popričati s voditeljicom Bookvice, Patricijom Vodopijom, o temama koje proizlaze iz romana, o astrologiji i psihoterapiji, književnim ključevima i ladicama, novinarskom i književnom diskursu te aktualnoj kulturno-političkoj situaciji.
Najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će roman „Dvanaesta kuća“ na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru autorice.
Bookvicu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Kratak životopis autorice:
Branka Gabriela Valentić rođena je u Njemačkoj, odrasla u Splitu, a više od 25 godina živi i radi u Zagrebu. Majka je dviju kćeri, dugogodišnja novinarka i ravnateljica Hrvatske novinske izvještajne agencije. „Dvanaesta kuća“ njezin je prvi roman, a prethodno je objavila zbirku crtica „Dnevnik jedne mame“, nekoliko kratkih priča i nagrađenu monodramu „Đava ga lipi odnija“.

 

Objavljeno: 26.01.2016.Opširnije