Događanja

Čazmanski pARTy: Stjepan Balent i Bekim Sejranović

U srijedu, 23. travnja 2014. u 20:00 sati u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar na književnoj tribini Čazmanski pARTy gostovat će jedan od suinicijatora Noći knjige, pjesnik i urednik Stjepan Balent te prozaik i prevoditelj Bekim Sejranović.

Moderatori tribine: Slađan Lipovec i Vinka Jelić Balta


Organizator: Gradska knjižnica Slavko Kolar (Čazma) i Hrvatsko društvo pisaca (Zagreb)

Objavljeno: 17.04.2014.Opširnije

Izvještaj: Tomica Bajsić na međunarodnom festivalu poezije u Škotskoj

(Stanza International Poetry Festival, March 5 – 9).

Tomica Bajsić bio je gost međunarodnog festivala poezije Stanza u St. Andrewsu, u  Škotskoj, od 6. do 9. ožujka  2014., na poziv Eleanor Livingstone, direktorice te međunarodne manifestacije, a uz potporu Ministarstva kulture RH.
Festival Stanza najugledniji je u Velikoj Britaniji i pri samom je vrhu europskih festivala poezije po kvaliteti i inovativnosti programa i raznovrsnim pjesnicima koje okuplja. Jedna od inicijativa je i "Commonwealth poezije", očuvanje i razvoj općeg dobra pjesničkog izraza, prekogranično umrežavanje putem dodirnih točaka poetika različitih i po formi i zemljopisnoj lokaciji, pa su osim velikog broja pjesnika Škotske, Engleske, Walesa i Irske bili prisutni i pjesnici postkolonijalnih zemalja Indije i Afrike, i nekoliko autora iz kontinentalne Europe. Jedni do drugih, čitali su i pjesnici "papira i knjige" i pjesnici "govorne poezije" i performeri, a bilo je i čitanja "Slam poezije". 
 

(Cjeloviti tekst Tomice Bajsića o gostovanju pročitajte na "Opširnije").

Objavljeno: 17.04.2014.Opširnije

Ivan Herceg dobitnik nagrade Rikard Jorgovanić za zbirku pjesama "Kad će doći Babilon"

Ivan Herceg ovogodišnji je dobitnik nagrade Rikard Jorgovanić
za zbirku pjesama "Kad će doći Babilon" (HDP, Zagreb, 2013.).
Nagradu dodjeljuje Hrvatskozagorsko književno društvo
i Općina Hum na Sutli. Svečana objava bit će na priredbi u povodu
Dana općine Hum na Sutli 24. 4., a datum književne večeri
i službene dodjele nagrade, plakete i novčanog iznosa bit će 
objavljen naknadno.

Objavljeno: 17.04.2014.Opširnije

Noć knjige u vili Arko: Tribina 1914. - pisanje o ratu, čitanje o ratu

Noć knjige u vili Arko

Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca
pozivaju vas na tribinu


1914. – pisanje o ratu, čitanje o ratu

U godini obilježavanja 100. godišnjice od početka Velikog rata sudionici tribine razgovarat će o onodobnim hrvatskim piscima koji su se temom rata bavili u svojim djelima, kao i o suvremenim povjesničarima i piscima kojima je Prvi svjetski rat predmet interesa i danas, poput nagrađivane autorice Sibile Petlevski i njene trilogije romana Tabu i povjesničara Filipa Hameršaka i najnovije knjige o Prvom svjetskom ratu Tamna strana Marsa. Na tribini će se čitati ratna poezija Dragutina Domjanića, A. B. Šimića, Drage Ivaniševića, Frana Alfirevića i drugih autora…


u Noći knjige, srijeda, 23. travnja 2014. u 19 sati, Vila Arko, Basaričekova 24, Zagreb


Sudjeluju:

Sibila Petlevski, Filip Hameršak, Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič i dramska umjetnica Marija Šegvić

Objavljeno: 17.04.2014.Opširnije

Izvještaj: Hrvatski pisci na Londonskom sajmu knjiga 2014.

17.04.2014.

Na ovogodišnjem Londonskom sajmu knjiga koji se održavao od 8. do 10. travnja 2014. godine Hrvatska je po drugi puta sudjelovala sa svojim štandom pod nazivom „Croatian Literature in Focus“ koji se programski temeljio na predstavljanju suvremene hrvatske književnosti. Organizator ovog događaja su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u suradnji s izdavačkom kućom Istros Books iz Londona te Hrvatskim društvom pisaca.

Londonski sajam knjiga kao jedan od najvažnijih europskih i svjetskih književnih sajmova i mjesto susreta izdavača, pisaca i književnih agenata,  izvrsna je platforma za promociju dugogodišnjeg programa potpora Ministarstva kulture književnim prijevodima hrvatskih pisaca na strane jezike za koji je upravo raspisan natječaj kao i za razvoj programa Europske unije Kreativna Europa koji je na nacionalnoj razini u nadležnosti Ministarstva kulture.

U okviru Sajma organiziran je program predstavljanja hrvatskih pisaca čiji su tekstovi prevedeni na engleski jezik. Nastupili su: Daša Drndić (čiji će roman Leica format izaći 2015. godine u uglednoj britanskoj izdavačkoj kući Quercus, u prijevodu Celije Hawkesworth), Edo Popović, Roman Simić Bodrožić, Dinko Telećan, Kristian Novak, Nikola Petković i Ivan Sršen. 

Na Sajmu je 8. travnja u 17 sati Richard Nash, svjetski poznati nezavisni američki izdavač, na hrvatskom štandu održao predavanje “Hrvatska – perspektive tzv. malih jezika u kontekstu svjetske književnosti”,  koje se nadovezalo na njegovo gostovanje na međunarodnom festivalu stranih izdavača i domaćih pisaca Književna karika (LitLink) održanom u rujnu 2013. u Hrvatskoj, u organizaciji HDP-a, a na kojem je bilo riječi, između ostalog, o načinima na koje književnosti na tzv. malim jezicima danas mogu pristupiti velikim izdavačkim tržišnim prostorima, napose angloameričkom. Nakon predavanja, Ivan Sršen ukratko je iznio rezultate prošlogodišnjeg festivala LitLink, nadovezujući se na Nashove zaključke te najavljujući ovogodišnji LitLink u Hrvatskoj, na kojem će također sudjelovati angloamerički izdavači.

 

Cjeloviti izvještaj i fotografije s književnih događanja pronađite na "Opširnije".

Objavljeno: 17.04.2014.Opširnije

NATJEČAJ: Festival europske kratke priče & In Your Pocket – Natječaj za kratku priču

13. Festival europske kratke priče, koji će se održati od 1. do 6. lipnja u Zagrebu i Šibeniku u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, pokreće natječaj za kratku priču 'FEKP & In Your Pocket!'. Natječaj je otvoren od 15. travnja, a zatvara se 15. svibnja 2014. u ponoć. Tema ovogodišnjeg natječaja za kratku priču je: ‘Što imaš u džepu?’, o konkretnim ili izmišljenim džepovima, skrivenim mjestima koja čuvaju tajne ili ih otkrivaju: zametku sna, početku putovanja, pričini ili stvarnosti


Žiri je sastavljen od pisaca, urednika, novinara, književnih kritičara:Zoran Ferić (predsjednik žirija), Diana Matulić, Stjepan Balent, Saša Drach, Vladimir Arsenić.
Poslana priča ne smije biti prethodno objavljena u bilo kojem mediju dostupnom širem čitateljstvu, maksimalna duljina priče je 10.000 znakova s proredom, na natječaj se mogu prijaviti svi pisci koji pišu jezicima za koje nije potreban prijevod. Priče se šalju isključivo na e-adresu natjecaj@europeanshortstory.org u formatu word  (formati .docx ili .doc). Natječaj je javan. Autori uz priču trebaju poslati puno ime i prezime te broj telefona/mobitela i adresu za kontakt. 

Objavljeno: 15.04.2014.Opširnije

Kristina Posilović nagrađena godišnjom nagradom Primorsko-goranske županije

Naša članica, pjesnikinja Kristina Posilović dobitnica je godišnje nagrade Primorsko-goranske županije za doprinos u promicanju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.
Nagrada se sastoji od pisanog priznanja i novčanog iznosa od četiri prosječne neto plaće zaposlenih na području Republike Hrvatske u prethodnoj godini.
Nagrada se dodjeljuje na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana Županije, 14. travnja 2014. godine.

 

Biobibliografiju Kristine Posilović pronađite na sljedećem linku:

http://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/clan/kristina-posilovic-177

Objavljeno: 14.04.2014.Opširnije