Događanja

Održano gostovanje hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga (London, 14.-16. travnja 2015.)

30.04.2015.

 

Hrvatsko društvo pisaca sudjelovalo je treću godinu zaredom na Londonskom sajmu knjiga, gdje je zajedno s izdavačkom kućom istros Books iz Londona i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organiziralo Hrvatski književni štand te književne programe koji su se odvijali na različitim mjestima u Londonu, a na kojima su nastupali hrvatski autori. Ove godine London Book Fair odvio se u Olympia Exhibition Centre u Kensingtonu.

Ovaj se program odvio u okviru festivala creativeCroatia, zajedničkog projekta Veleposlanstva RH u Londonu i Britansko-hrvatskog društva.

U utorak, 14.04., u 11 sati na Sajmu je predstavljena brošura Writing Croatia: Books in English for Readers Interested in Knowing More about Croatia u izdanju Britansko-hrvatskog društva (British Croatian Society). U 12 sati predstavljena je knjiga bugarskog pisca Aleka Popova Black Box, u posebnom programu Welcoming the Neighbours.
U 16 sati predstavljeno je englesko izdanje romana Farewell, Cowboy Olje Savičević, na kojemu je, uz autoricu, sudjelovala i njezina prevoditeljica Celia Hawkesworth.
Isti dan navečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bloomsburyju održan je prijem kod veleposlanika dr. Ivana Grdešića povodom predstavljanja romana Farewell, Cowboy. 

U srijedu, 15.04., u 12 sati na Sajmu predstavljen je časopis Poezija na engleskom When The World Was Ten Years Old - Croatian Poetry 1989-2013 u izdanju HDP-a. O časopisu je govorio član uredništva Damir Šodan, a poeziju su u engleskom prijevodu čitali Olja Savičević, Ana Brnardić i Damir Šodan. Primjerci časopisa podijeljeni su publici, izdavačima i drugim zainteresiranima.
U 15 sati na Sajmu je održana čitaća proba za predstavu Farewell, Cowboy. Na engleskom su adaptirane dijelove romana čitali/izveli hrvatski glumci Nataša Janjić i Marko Cindrić, a režiju potpisuje Ivica Buljan.
U 17 sati Ivan Sršen predstavio je The Bay Area Book Festival, novi američki književni festival na kojem će ove i iduće godine nastupiti hrvatski pisci. O načinima promocije na europskim i svjetskim književnim tržištima književnosti na tzv. malim jezicima Ivan Sršen razgovarao je sa predstavnicom Icelandic Literature Center, Aglom Magnúsdóttir.
U 18:30 u The Grove Bar & Restaurantu u Hammersmithu održan je Poetry Party, na kojem su uz hrvatske pjesnike čitali i britanski pjesnici Stephen Watts i James Byrne, a događaj je moderirao jedan od najpoznatijih britanskih mladih pjesnika i spiritus movens londonske pjesničke scene, organizator međunarodnih pjesničko-umjetničkih događanja, Steven Fowler. Čitanju su prisustvovali i urednici iz izdavačke kuće iz Londona Arc Publications.

U četvrtak, 16.04., u 11 sati na Sajmu su, kao gosti Poetry Paviliona u panelu pod naslovom „Poetry in Translation“ sudjelovali Damir Šodan i Ana Brnardić, zajedno s meksičkim pjesnikom i prevoditeljem Pedrom Serranom i Suzi Curtis iz Istros Booksa. Razgovor je moderirala Sheila Bounford iz Inpressa. http://inpressbooks.co.uk/pages/poetry-pavilion

U 13 sati u Tristam Bates Theatreu održana je čitaća proba FAREWELL, COWBOY u režiji Ivice Buljan i izvedbi Nataše Janjić i Marka Cindrića.

----

Na Londonskom sajmu knjiga sudjelovalo je u tri godine 22 autora: Robert Perišić, Matko Sršen, Ivan Sršen, Marinko Koščec, Olja Savičević Ivančević, Daša Drndić, Josip Novakovich, Boris Gunjević, Nikola Petković, Kruno Lokotar, Dinko Telećan, Kristian Novak, Edo Popović, Daša Drndić, Roman Simić Bodrožić, Ivan Sršen, Ana Brnardić, Damir Šodan, Olja Savičević Ivančević, Nataša Janjić, Ivica Buljan i Marko Cindrić.

 

 

 

Objavljeno: 30.04.2015.Opširnije

NOVO: BIBLIOTEKA POEZIJE objavila nova četiri naslova

30.04.2015.

Novo: BIBLIOTEKA POEZIJE objavila nova četiri naslova:


Željko Ivanković: Sablazan jezika (urednik E. Jahić)

Dorta Jagić: Kafkin nož (urednik I. Herceg)

Zvjezdana Jembrih: Sve jedno (urednik I. Herceg)

Tomica Šćavina: Ornamenti pada (urednik I. Herceg)

 

Glavni i odgovorni urednik: Ervin Jahić

Uredništvo: Tomica Bajsić, Ana Brnardić, Ivan Herceg, Ervin Jahić, Tonko Maroević i Damir Šodan
Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca

 

Objavljeno: 30.04.2015.Opširnije

Gostovanje Dževada Karahasana u Bookvici

29.04.2015.

    
U četvrtak, 30. travnja 2015., s početkom u 20.30 sati u književnom programu Bookvica, koji se održava u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), gostuje jedan od najznačajnijih suvremenih bosanskohercegovačkih autora DŽEVAD KARAHASAN – književnik i esejist, dobitnik brojnih uglednih međunarodnih nagrada, čija su djela prevedena na petnaest jezika.

Karahasan, koji se prvi put kao pisac predstavlja splitskoj publici, čitat će ulomke iz svojih djela i pobliže predstaviti trilogiju o perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku Omaru Hajjamu, čiji bi treći dio uskoro trebao izaći iz tiska. Razgovor će se voditi i o posredovanju među kulturama, o jeziku i strahu, prošlosti i sadašnjosti, identitetu i predrasudama, vrtovima i gradovima, etičnosti i pragmatičnosti te drugim temama kojima se autor bavi u svojim proznim djelima te esejima i kritičko-teorijskim studijama.

Kao i u svakoj Bookvici, najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će knjigu na dar; ovoga puta to će biti roman Dževada Karahasana „Utjeha noćnog neba“ (Profil, 2014.).
Voditeljica Bookvice je Patricija Vodopija.
Bookvicu podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Objavljeno: 29.04.2015.Opširnije

Bookara Show: gost Kristian Novak

29.04.2015.

GOST: Kristian Novak (1.5.2015., početak u 20 sati) 

Bookara Show s ponosom predstavlja...

...pisca koji je aktualni dobitnik tportal nagrade za roman godine, čovjeka nakon čijeg romana Črna mati zemla ništa više nije isto, ni među čitateljima, ni među piscima - gost sa sjevera je Kristian Novak.

O književnosti i začinima koji idu uz nju razgovarat ćemo s Kristianom u Info zoni od 20 sati, a možda nam osim o romanu Obješeni i Črna mati zemla bude spreman odati i koju ekskluzivnu informaciju o novom tekstu na kojem radi.

Ne propustite doći i upoznati ovog sjajnog mladog autora, ponesite svoj primjerak knjige na potpis, pripremite pitanja i fotoaparate, tko zna kad ćete ponovno imati priliku za susret s ovako kvalitetnim piscem.

Kristian Novak (1979.) po struci je kroatist i germanist, a radi kao docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingvsitike. Objavio je romane Obješeni (2005.) i Črna mati zemla (2013), za koji je dobio nagradu roman@tportal.hr. Živi u Zagrebu.

Bacite oko i na njegovu internet stranicu: www.crnamatizemla.com
 
Dođite na Bookara Show - dokazano snižava zubni kamenac!

Voditelj: Marijo Glavaš.

P.S. Tko ne dođe neka mu klapa pod prozorom zapiva popefku!

Objavljeno: 29.04.2015.Opširnije

Izvještaj o radu HDP-a 2014/2015. godine

27.04.2015.


Dana 25.04.2015. u Hrvatskom društvu pisaca održan je Kandidacijski skup na kojem je podnijet izvještaj o radu HDP-a između dvije održane Skupštine (26.04.2014.-25.04.2015.).

Na stranici Opširnije možete pročitati cjeloviti izvještaj.

Objavljeno: 27.04.2015.Opširnije

Natječaj za kratku priču FEKP-a

Festival europske kratke priče (FEKP) u partnerstvu s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) povodom svog 14. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Rijeci 
od 31. svibnja do 5. lipnja 2015. raspisuje natječaj za kratku priču.

Kultni su i svima znani stihovi „Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy...“. No ta se antologijska „neka druga slika“ Johnnyja Štulića 
ne proteže samo „od Aljaske do Meksika“, nego i dalje preko Anda i Amazone, Kube i Kariba, do ognjene Tierre del Fuego i Rta Horn. Prostor je to Amerikā iz 
kojeg dolaze i o kojem pišu ovogodišnji gosti FEKP-a, prostor koji obilježava i njih i njihovo stvaralaštvo bez obzira na druge, sasvim različite geografske 
širine na kojima žive i stvaraju, prostor s kojim imaju poseban, često kompliciran odnos. I upravo je taj prostor, taj svijet mitova, iluzija, zabluda, rada i 
znoja, ostvarenih snova, najgorih noćnih mora, prostor favela i megalopolisa, ropstva i bogatstva, pampa i prerija, svijet bajkovitih bespuća, gdje igra se 
bejzbol i svira rock 'n' roll, gdje vladale su Marilyn Monroe i Evita Peron... odabran kao tema ovogodišnjeg FEKP-ova i CeKaPe-ova natječaja za 
kratku priču.

I zato pozivamo autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice i sve one koji se takvima osjećaju da nam se jave pričama u kojima progovaraju, pozivaju se i 
suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način u svojim pričama tematiziraju „Amerike“ i/ili ono što one za njih znače, što u njima pobuđuju, 
na što ih tjeraju i nagone...

O propozicijama natječaja pročitajte na stranici Opširnije.

Objavljeno: 24.04.2015.Opširnije

KNJIŽEVNA REPUBLIKA 10-12/2014.

Iz tiska je izašao novi svezak Književne republike (10-12/2014).
Teme broja:  Željka Čorak; Paul Celan.
Glavni i odgovorni urednik: Velimir Visković
Uredništvo: Tonko Maroević, Žarko Paić, Velimir Visković
Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca

Objavljeno: 24.04.2015.Opširnije