Događanja

ENEMIES CROATIA - London / Zagreb i Grožnjan

24.07.2015.


Hrvatsko društvo pisaca zajedno s projektom Enemies iz Londona i Hrvatskim P.E.N. centrom organizira predstavljanja i nastupe hrvatskih i  britanskih pjesnika u Londonu, Zagrebu i Grožnjanu, gdje će se odvijati međunarodna pjesnička manifestacija "Šumski pjesnici".

Pjesnici Tomica Bajsić, Maja Klarić i Damir Šodan nastupit će 31. srpnja  2015. u Londonu, u Rich Mix Arts Centreu, u okviru projekta Enemies Croatia koji vodi jedan od najzanimljivijih mladih pjesnika i najagilnijih promotora poezije u Europi i svijetu, SJ Fowler. S hrvatskim će pjesnicima nastupiti i britanski pjesnici, u parovima:
Damir Sodan & James Byrne / Tomica Bajsic & Sandeep Parmar / Maja Klaric & SJ Fowler / Tamar Yoseloff & Justin Hopper / Harry Man & Kirsty Irving / JT Welsch & Nathan Walker / JR Carpenter & Mary Paterson 

Britanski pjesnici SJ Fowler, James Byrne, Sandeep Parmar nastupit će u Zagrebu, u četvrtak, 6. kolovoza 2015., u galeriji Academia Moderna (Šenoina 11) u 17 sati i u Cafeu U dvorištu (Žerjavićeva 7) u 20 sati.

U petak, 7. kolovoza, pjesnici će čitati u sklopu manifestacije "Šumski pjesnici" u Grožnjanu, kod ponora Butori kraj starog mlina, u prirodi, uz krijesove i glazbu.

U subotu, 8. kolovoza, bit će održana radionica "Pjesnici prevode pjesnike" u atriju galerije Fonticus u Grožnjanu.

Voditelj projekta je Tomica Bajsić.

Ovaj projekt podupiru Zaklada Hrvatska kuća i Grad Zagreb.

Više o Enemies Croatia možete pronaći na linku:
http://www.theenemiesproject.com/#/croatia/

Objavljeno: 24.07.2015.Opširnije

14. izdanje Faropisa, festivala književnosti u Starom Gradu na Hvaru

24.07.2015.

14. izdanje Faropisa, festivala književnosti u Starom Gradu na Hvaru – portret Dževada Karahasana

 
Trajanje: 3 dana (19-21. kolovoza 2015.)
 
14. izdanje festivala književnosti Faropis bit će u cijelosti u znaku  europski višekratno ovjerenoga intelektualca i autora Dževada Karahasana.
U tri festivalska dana i noći o autorovu djelu svoje će reći čak 15-ak najuglednijih međunarodnih i domaćih kritičara, teoretičara, pisaca, prevoditelja… a autor će i sam čitati ulomke iz svog impresivnog pripovjedačkog, dramskog i esejističkog djela.
O djelu Dževada Karahasana govorit će: Helmut Boettiger, Ajka Bottiger-Berlin; Alma Sarajlić, Katarina Luketić, Ervin Jahić, Tonko Maroević, Edin Urjan Kukavica, Sinan Gudžević, Nikica Petković, Almir Basović, Andriana Kos Leitman, Dijana Hadžizukic, Fahrudin Kujundžić, Vid Barić.


Tijekom Festivala, u jutarnjim satima,  održati će se i promocije knjiga Dževada Karahasana,  Dragane Tomašević i Edina Urjana Kukavice.  

 
Jovan Brajović,
direktor i vlasnik Faropisa
 
Ervin Jahić,
selektor

Suorganizator festivala Faropis od ove je godine Hrvatsko društvo pisaca.
Festival se odvija uz potporu Ministarstva kulture RH.

PROGRAM 14.  FAROPISA;

1. dan, 19.08. Trg Škor u 21 h - gosti o Dževadu Karahasanu i Dževad o njima
2. dan, 20.08. Trg Škor u 21 h - gosti govore o Dževadu Karahasanu i Dževad o njima
3. dan 21.08. Trg Sv. Stipan u 21 h - Tonko Maroević i Dževad Karahasan - “Razgovori”

2. i 3. dan festivala, u 12 h - promocije knjiga Dževada Karahasana, Dragane Karahasan i Edina Urjana Kukavice

Objavljeno: 24.07.2015.Opširnije

Disku(r)sija: Ana Ristović i Predrag Lucić

22.07.2015.

Sparina? Žega? Vrućina? Omarina?
Da, da, znamo da Vam je ovo ljeto priuštilo kratki dah i cjelodnevna znojenja, da Vas je nagnalo u paničnu potragu za hladovinom...

Zato Vam donosimo osvježenje za sparnu splitsku večer - Disku(r)sija Vas poziva na pjesničku večer i predstavljanje Ane Ristović, stipendistice projekta Writers in Residence u Splitu i njenog gosta Predraga Lucića


Za izuzetan literarni događaj smo odabrali najbolju i najugodniju lokaciju - Cafe bar Galerija u Galeriji umjetnina.

A vrijeme? Srijeda, 22.07. u 21:00, baš kada Vam je osvježenje najpotrebnije.

Moderator večeri? A tko drugi nego opet najbolji - Marijo Glavaš

 

Objavljeno: 22.07.2015.Opširnije

Petrarca Fest 2015. - održana dodjela nagrada za najbolji sonet

22.07.2015.

 

Na Petrarcin rođendan, 20. srpnja 2015., u vrtu Atelijera Meštrović održana je dodjela nagrada za najbolje sonete Petrarca Festa 2015. 


Prvo mjesto pripalo je  Goranu Čolakhodžiću (Fuga), drugo Fikretu Cacanu (Draga u Imotskom), a treće su podijelili naš član Milko Valent (Rock'n'roll) i Krešimir Butković (Nagnuće). Pohvala za izuzetno uspješno sudjelovanje dodijeljena je  Denisu Peričiću za sonet  Miroslav Krleža u postelji bolničkoj (na Vaništinom crtežu).


Hrvatsko društvo pisaca partner je Petrarca Festu od njegova osnutka te osigurava nagradni fond knjiga i časopisa najboljim sonetistima.

(Fotografije s dodjele preuzete sa stranica: https://www.facebook.com/PetrarcaFest; autori fotografija Petra Mrduljaš Doležal i Saša Šimpraga).

Objavljeno: 22.07.2015.Opširnije

Ivana Simić Bodrožić dobitnica Nagrade Edo Budiša

13.07.2015.

 

Nagradu Edo Budiša za najbolju zbirku priča 2014. dobila je Ivana Simić Bodrožić za zbirku "100% pamuk".

Godišnja književna nagrada Istarske županije Edo Budiša dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958-1984.), a u konkurenciju ulaze zbirke kratkih priča koje su napisali regionalni autori do 35 godina starosti.

Žiri navodi: "Petnaest priča Ivane Simić Bodrožić ukoričenih u zbirci "100% pamuk" odlikuje ujednačena visoka književna kvaliteta i autorska samosvijest. Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja."

Objavljeno: 13.07.2015.Opširnije

Treći Gornjogradski književni festival

13.07.2015.

 

Nezavisni autori i kulturne institucije, udruge i mediji Grada Zagreba (Portal Radio Gornji grad, Kulturna mreža Jugoistočne Europe i Dunavska mreža, Slovenski dom i drugi) pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, organiziraju Gornjogradski književni festival kao mjesto susreta žive književne i poetske riječi u javnim prostorima. Ove godine partner projekta je Hrvatsko društvo pisaca. Festival će se održati na Gornjem gradu u Zagrebu od 2. do 4. listopada 2015.

Namjera je festivala da na neposredan način prikaže dio aktualne književne produkcije u okviru revitalizacije gornjogradskog kulturnog prostora, ali također da i u vremenima u kojima se sve više osjeća zakinutost u kulturi istakne upravo književnost kao područje koja spajaju a ne razdvaja, i gdje je moguć i gdje postoji dijalog i razumijevanje. U tom pogledu ova manifestacija nije i opire se tome da bude festivalski servis nakladnika ili sličnih komercijalnih ustanova, ona ističe i donosi autonomiju stvaralaca kao prvenstvenu vrijednost, pa je zato i organiziraju pisci za pisce. U duhu dijaloga festival je regionalnog karaktera pa uz pisce iz Hrvatske na njemu sudjeluju i kolege iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i dijaspore.

Istodobno je sama manifestacija, budući da je već treća po redu, i promocija kontinuiranog prisustva autora drugih književnosti na otvorenoj kulturnoj i književnoj sceni Zagreba. Time se ujedno nastoji pridonijeti autonomiji književnosti i njezinoj slobodi i sve autore predstaviti u društvu njihovih kolega iz susjedstva.

Za Gornjogradski književni festival,
Marijan Grakalić, osnivač i voditelj


Za članove Hrvatskog društva pisaca
postupak prijave na festival je otvoren do
20. 8. 2015. godine.
Radove (do pet pjesama, jedna ili dvije kraće proze
za Zbornik) slati na adresu:
marijan.grakalic@live.com


Detaljni raspored festivala biti će objavljen
početkom rujna.

Objavljeno: 13.07.2015.Opširnije

Poziv na natječaj: Nagrada Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo

7.07.2015.

 

Hrvatsko društvo pisaca prošle je godine ustanovilo Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. 

Prvi dobitnik Kamovljeve nagrade bio je Luka Bekavac za roman Viljevo.

Ove godine u izbor ulaze djela objavljena u periodu od 1.09.2014. do 30.06.2015. godine. Knjige (3 primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 21.07.2015.

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Žiri (Kristina Posilović, Jadranka Pintarić i Andrea Pisac) objavit će listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a 17.11. 2015. godine – na Kamovljev rođendan.  

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti. 

Objavljeno: 07.07.2015.Opširnije