Djeca u kući pisaca: susret učenika sa Sanjom Lovrenčić i Vendi Vernić

OBJAVLJENO: utorak, 23.04.2024.
Djeca u kući pisaca

U tjednu Noći knjige nastavljamo suradnju s OŠ Hugo Kon, čiji će se učenici u četvrtak, 25. travnja 2024. u 11:00 sati u vili Arko (Basaričekova 24, Zagreb) susresti sa Sanjom Lovrenčić, spisateljicom, prevoditeljicom i urednicom čija je izdavačka kuća Mala zvona objavila niz nagrađenih slikovnica i knjiga za djecu, te s Vendi Vernić, ilustratoricom i likovnom umjetnicom. Sanja i Vendi umjetnički surađuju, a jedna od takvih suradnji jest knjiga „Luda kuća“, iz koje će se čitati i o kojoj će se na susretu razgovarati.

---

Sanja Lovrenčić počela se baviti književnošću objavljujući u časopisima poeziju i prijevode poezije s francuskog i engleskog jezika. Prvu samostalnu zbirku pjesama, Insula dulcamara, objavila je 1987. Otad je objavila još osam pjesničkih zbirki; poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, rumunjski, danski i francuski jezik. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je nagradu “Kiklop” 2007. Za rukopis Pišem ti iz daleke zemlje dobila je 2021. nagradu za pjesme u prozi “Tea Benčić Rimay”.

Premda poeziju smatra svojim književnim ishodištem i glavnom književnom djelatnošću, napisala je i niz proznih knjiga – romana, zbirki kratkih priča, autobiografskih zapisa. Za roman U potrazi za Ivanom dobila je 2007. nagradu “Gjalski”.

Tijekom devedesetih i početkom dvijetisućitih intenzivno je surađivala s Dramskim programom Hrvatskog radija koji je izveo niz njezinih dramskih tekstova, od kojih su neki izvedeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom); za originalni dramski tekst za radio dvaput je dobila I. nagradu na anonimnom javnom natječaju HRT-a.

Dio njezinog stvaralaštva posvećen je djeci; napisala je desetak tekstova za slikovnice, objavila nekoliko zbirki priča i dvije knjige igrokaza; za taj dio svojeg rada dvaput je dobila nagradu „Grigor Vitez“, kao i nagradu “Ovca u kutiji”.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu “Kiklop” 2012.

Godine 2005. pokrenula je program za poticanje čitanja Uberi priču! koji se otad kontinuirano izvodi u nekoliko hrvatskih gradova.

Osnivačica je, glavna urednica i suvlasnica naklade Mala zvona.

---

Vendi Vernić (Zagreb, 1991.) djeluje kao ilustratorica i vizualna umjetnica.
Dobitnica je IX International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair - Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči “Krokodil” F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije Bratislava 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici “Luda kuća” Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade “Grigor Vitez” i tri nagrade “Ptičica” za ilustraciju, te nagradu “Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu.
Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.