Promocija knjige "Područje signala - Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000. – 2020."

OBJAVLJENO: četvrtak, 02.05.2024.
Područje signala - promocija

Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Područje signala – Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000. – 2020." autorice Jagne Pogačnik, koje će se održati u srijedu 8. svibnja 2024. godine, s početkom u 19 sati u Kinoteka baru, na adresi Kordunska 1 u Zagrebu .

Ova knjiga istražuje prozu nastalu u Hrvatskoj tijekom prvih dvadeset godina 21. stoljeća, mapirajući ključne autore, žanrove, teme i poetike. Predstavljanje knjige okupit će stručnjake i ljubitelje suvremene književnosti: sudjelovat će Tea Sesar, Anera Ryznar, Boris Postnikov, Katarina Luketić i sama autorica Jagna Pogačnik .

"Područje signala" nudi bogat izbor i široku perspektivu suvremene proze, otkrivajući koji su pisci i spisateljice oblikovali hrvatsku književnost u posljednja dva desetljeća . Od autobiografske fikcije do muških ispovijesti, od ženskih vesterna do transnacionalnih identiteta, antologija pruža uzbudljiv pogled na nove književne tendencije . Knjiga se može čitati kao antologija, hipertekst i svjedočanstvo o raznolikosti suvremene hrvatske proze .

O KNJIZI: Koji su pisci i spisateljice, djela, žanrovi, teme i poetike obilježili prve dvije dekade 21. stoljeća? Kako izgleda karta domaće suvremene proze i što ona govori o našoj književnosti i njezinim vrijednostima, a posredno i o našem Zeitgeistu? Na ta i slična pitanja odgovara ova izborom relevantna i sveobuhvatna, a pristupom otvorena i suvremena antologija. Mapirajući ovdašnji književni teren, njezina je priređivačica Jagna Pogačnik odbacila zastarjele kritičke alate, proširila perspektive i uvela nove metode kako bi vjernije zabilježila najsnažnije književne glasove kao signale novog književnog doba. Autobiografska fikcija, muške ispovijesti i ženski vesterni, transnacionalni identiteti i izmišljeni jezici. Nomadi, vještice i dezerteri. Dalmatinske prerije i mađarske ravnice, črna međimurska zemla i ličke šume. Odrastanje i starenje, ratovi i sjećanja, strahovi i smijeh. Mnogo je toga stalo u korice ove knjige i ona se, stoga, može čitati na više načina: kao antologija najbolje suvremene proze 2000. – 2020. godine, kao svojevrsni hipertekst o jednom vremenu i kao svjedočenje o (geo)poetičkoj širini ove književnosti.

O autorici: Jagna Pogačnik utjecajna je književna kritičarka, nagrađivana prevoditeljica i urednica. Književne kritike, eseje i prijevode objavljuje u kontinuitetu od 1989. godine u novinama i časopisima te radijskim i televizijskim emisijama. Bila je stalna književna kritičarka Jutarnjeg lista, a danas kritike piše za Bestbook, prilog tjednika Express, te je članica uredništva portala Kritika h,d,p,. Uređivala je biblioteku konTEKST (EPH i Novi liber), a povremeno uređuje knjige za nakladničku kuću Henacom. Dosad je objavila izbor iz hrvatske fantastične proze "Prodavaonica tajni", knjige književnih kritika "Backstage", "Proza poslije FAK-a" i "Kombajn na književnom polju", izbor iz nove hrvatske proze "Seks&grad u novoj hrvatskoj prozi", odabrane kratke priče "Najbolje hrvatske priče 2005." i antologiju suvremene hrvatske proze "Tko govori, tko piše". Prevodi sa slovenskoga jezika, a za prijevod je nagrađena međunarodnom nagradom Kulturkontakta iz Beča.

Ulaz na događaj je slobodan, stoga ne propustite priliku pridružiti se razgovoru o temama koje definiraju našu književnu scenu .

Radujemo se vašem dolasku!