Dan europskih autora 2024. s Goranom Čolakhodžićem

OBJAVLJENO: četvrtak, 28.03.2024.
Goran Čolakhodžić

Dan europskih autora, inicijativu Europske komisije koja mladima pomaže istražiti raznolikost europske književnosti, Hrvatsko društvo pisaca obilježilo je u suradnji sa Školom za modu i dizajn. Učenici su 27. ožujka ugostili pjesnika i vrsnog prevoditelja rumunjske književnosti, Gorana Čolakhodžića.

Učenicima je bio zanimljiv njegov razvojni put, kojim je glasom najprije progovorio: autorskim, tj. pjesničkim ili prevoditeljskim, koliko mu vremena oduzima pisanje i prevođenje te može li se od književnoga rada živjeti.

Približio im je sâm izdavački proces, ne samo iz osobnoga iskustva pjesnika i prevoditelja, već i dugogodišnjeg aktivnoga člana u Studentskom kulturno- umjetničkom društvu Ivan Goran Kovačić te voditelja ureda nakladničke kuće Mala zvona.

Kako je i sâm u književne vode krenuo osvojivši nagradu Goran za mlade pjesnike 2015. godine, upoznao je učenike s našim najdugovječnijim pjesničkim festivalom koje tu nagradu i dodjeljuje, Goranovim proljećem. Kako je festival netom završio, prenio im je svježe dojmove i darovao festivalski zbornik te pjesničke zbirke festivalskih gostiju u prijevodu na hrvatski jezik. Osobito zanimanje učenika privukle su zanimljivosti o platformama poput Besplatne elektronične knjige, aplikaciji za zvučne knjige Book&zvook i europskoj pjesničkoj platformi Versopolis, potom o prvoj i najvećoj međunarodnoj platformi za kratke filmove temeljene na poeziji Zebra poetry film festival.

Na kraju je pročitao i nekoliko pjesama iz svojih zbirki Dvorišna vrata zemlje, Na kraju taj vrt i Pred gradom su kosci te pozvao učenike na sudjelovanje na natječaju Goranovo proljeće za mlade pjesnike osnovnih i srednjih škola koji raspisuje i koordinira Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog.

Susret s Goranom bio je više nego inspirativan, ne samo da ih je potaknuo na čitanje suvremene poezije, nego i na promišljanje o novim kolekcijama inspiriranim stihovima.